Muuttajan muistilista

Asumistuki

Mikäli olet oikeutettu saamaan KELAn asumistukea, ilmoita asumisessasi tapahtuvat muutokset KELAan.

Autopaikat ja saunavuorot

Jos tarvitset autopaikkaa tai saunavuoroa, ota yhteyttä isännöitsijään tai isännöitsijän osoittamaan huoltoyhtiöön. Autopaikka ja saunavuoro eivät siirry automaattisesti edelliseltä asukkaalta sinun käyttöösi. Käyttökorvaukset autopaikasta ja saunavuorosta peritään vuokranmaksun yhteydessä.

Avaimet

Saat avaimet uuteen asuntoosi isännöitsijältä tai isännöitsijän osoittamalta huoltoyhtiöltä kuittausta vastaan. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi ja esittämään kuitti vakuusmaksun suorittamisesta. Asunnon avaimet saat vuokrasopimuksen alkamispäivänä. Jos vuokrasopimus alkaa viikonloppuna tai muuna pyhäpäivänä, avaimet luovutetaan sinulle sopimusta seuraavana ensimmäisenä arkipäivänä.

Kotivakuutus

Ilmoita asumisessasi tapahtuneet muutokset vakuutusyhtiöösi ja varmista kotivakuutuksen voimassaolo.

Talossasi on täysarvovakuutus. Se ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi huoneistopalossa tuhoutunutta kodin irtaimistoa, irtaimistovarastosta varastettua omaisuutta, tai vesivahingossa huonekaluille ja muulle omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja. Kotivakuutus sen sijaan yleensä korvaa vahingot. Kotivakuutus kannattaa ottaa heti muutettaessa ja varmistaa jo hyvissä ajoin, että se kohdistuu juuri siihen huoneistoon jossa asut.

Muuttoilmoitukset

Muuttoilmoituksen voit tehdä postiin ja/tai maistraattiin sieltä saatavalla lomakkeella. Voit tehdä ilmoituksen myös verkossa www.muuttoilmoitus.fi. Jätettyäsi osoitteenmuutosilmoituksen postisi kääntyy maksutta uuteen osoitteeseen kuukauden ajan. Muuttoilmoituksen astuttua voimaan viranomaiset ja pankit saavat uuden osoitteen automaattisesti. Lista muuttoilmoituksen saavista tahoista on Väestörekisterikeskuksen verkkosivuilla.
Muista ilmoittaa muutostasi myös huoltoyhtiöön, joka ylläpitää talon asukasluetteloa.

Muuttopäivä ja -aikataulu

  • Sisäänmuuttopäivä on vuokrasopimuksen alkamispäivä. Jos kuitenkin vuokrasopimuksen alkamispäivä osuu viikonloppuun tai pyhäpäivälle, muuttopäivä on vuokrasopimuksen alkamispäivää seuraava ensimmäinen arkipäivä. Sovi omaan muuttoosi liittyvistä käytännön järjestelyistä isännöitsijän kanssa vuokrasopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä.
  • Huoneistosta pois muuttaessa vuokrasopimuksen päättymispäivä on muuttopäivä. Ohjeet muuttoon liittyvistä käytännön asioista saat isännöitsijältä irtisanomisilmoituksen jättäessäsi.

Sähkösopimus

Varmista ennen muuttoa isännöitsijältä miten asuinhuoneistosi sähkösopimuksen kanssa menetellään. Suurimmassa osassa kiinteistöjä asukkaan tulee itse huolehtia sähkösopimuksen tekemisestä omaan huoneistoon. Asian voi hoitaa puhelimitse minkä tahansa sähköyhtiön kanssa. Joissain kiinteistöissä sähkösopimus on jo olemassa ja laskutus tapahtuu vuokranantajan kautta.

Varastotilat

Jos asuntoosi kuuluu verkkokomero tai varasto, pidä se lukittuna. Lukon hankkiminen on asukkaan vastuulla. Jos edellinen asukas on jättänyt tavaraa varastoon, kysy toimintaohjeita isännöitsijältä tai huoltoyhtiöltä. Muista että väestönsuojelumääräysten mukaan et saa jättää omia tai edellisen asukkaan tavaroita käytävätiloihin.

Ulkoiluvälineille on kerrostaloissa usein omat säilytystilansa, samoin myös lastenvaunuille. Jokaisen tulee huolehtia siitä, että varastojen ovet on lukittu. Huoneistokohtaisen irtainvaraston ja erillisen kylmäkellarikomeron lukituksesta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Irtainvarastoissa ei saa säilyttää bensakanistereita, kaasua tai muita palavia nesteitä.

Huoneistotarkastus ja -korjaukset

Uuteen kotiin muuttaessa asunto on tarkastettu edellisen asukkaan poismuuton yhteydessä. On tärkeää, että heti muuton jälkeen täytät huoneistotarkastuslomakkeen ja merkitset siihen asunnossa havaitsemasi viat ja puutteet. Lomakkeen saa isännöitsijätoimistosta vuokrasopimuksen tekemisen yhteydessä. Palauta täytetty lomake isännöitsijätoimistoon. Asunnossa mahdollisesti olevista korjaustarpeista sovitaan erikseen isännöitsijän kanssa, huoneistotarkastuslomake ei ole korjauslista.