Asunnon vaihtaminen

Elämäntilanteet muuttuvat ja näin myös asuntoon kohdistuvat tarpeet voivat muuttua asumisen aikana. Mikäli olet kiinnostunut vaihtamaan asuntoa KAS asuntojen sisällä isompaan, pienempään tai toiselle paikkakunnallekin on tämä mahdollista.

Asunnon vaihdon eteneminen

1. Vuokra-asunnon etsiminen

Voit tutustua joko kaikkiin kiinteistöihimme tai vain vapaisiin ja vapautumassa oleviin huoneistoihin nettisivuillamme. Asuntoja voit etsiä eri hakutoiminnon avulla esim. paikkakunnittain, huoneiston koon tai huoneistotyypin mukaan.
Löydettyäsi sinua kiinnostavan vuokra-asunnon, kohteen tai alueen, jätä netin kautta vaihtohakemus.

2. Vaihtohakemus

Täytä asuntohakemus nettisivujemme kautta. Voi täyttää hakemuksen joko tiettyä sinua kiinnostavaa huoneistoa ajatellen, tai yleishakemuksen, jolla haet yhden kunnan kaikkia hakukriteerejäsi vastaavia asuntoja. Tarkemmat ohjeet hakemuksen täyttämisestä löydät täältä. Muistathan merkitä hakemuksesi hakemuslomakkeen ensimmäisellä sivulla vaihtohakemukseksi. Hakemuksesi on voimassa 3 kk. Tämän jälkeen voit uusia asunnon vaihtohakemuksesi täyttämällä uuden hakemuksen nettisivuillamme.

3. Vuokra-asuntohakemuksen käsittely

Täytetty vaihtohakemus kirjautuu asiakasrekisteriimme. Vuokrausneuvottelijat käsittelevät hakemuksia päivittäin ja ottavat sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse mahdollisimman pian mikäli heillä on sinulle asuntoa tarjota. Huomioithan, että tilanne vuokra-asuntomarkkinoilla muuttuu nopeasti, ja vaikka meillä ei ole heti sinulle asuntoa tarjota, vuokrausneuvottelijat etsivät kuitenkin aktiivisesti kriteerejäsi vastaavia asuntoja sinulle vapautuvista asunnoista. Hakemuksesi käsittelyn aikana tarkistamme asiakkaan luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:n tietokannasta, sekä vuokranmaksun sujuvuuden vuokravalvonnan järjestelmistä. Huomioithan asunnon vaihtoon liittyvät kriteerit, joiden mukaan vuokraustiimimme tekee päätöksiä vaihtotilanteissa. Ennen kuin vaihtoasuntoa tarjotaan, isännöitsijä tulee tarkistamaan nykyisen asuntosi kunnon.

4. Asunnon näyttö

Asuntotarjouksen yhteydessä vuokrausneuvottelijamme ohjeistavat sinua asuntoon tutustumisessa. Ennen tarjouksen hyväksymistä on hyvä käydä tutustumassa huoneistoon etukäteen siinäkin tapauksessa, että olet varma tarjouksen hyväksymisestä.

5. Asuntohakemuksen liitteet

Asuntoa vaihtaessa vuokrausneuvottelija määrittelee uudelleen hakemuksen lisäksi toimitettavat liitteet. Saat tietoa liitteiden toimittamisesta asunnon vaihtotilanteessa.

6. Vuokrasopimus ja irtisanominen

Kun olet hyväksynyt sinulle tarjotun asunnon, vuokrausneuvottelijamme sopii kanssasi sopimuksen ehdoista, sekä opastaa sinua vuokrasopimuksen tekemisessä. Huomioi, että sinun tulee myös irtisanoa vanhan asuntosi vuokrasopimus. Vaihtotilanteessakin noudatamme normaalia irtisanomisaikaa.

7. Vakuusmaksu

Huomioi, että asunnonvaihtotilanteessa on uuden huoneiston vakuus maksettava ennen kuin sinulle luovutetaan uuden huoneiston avaimia. Vanhan asuntosi vakuuden palauttamisessa noudatetaan samoja toimintaperiaatteita kuin poismuuttavalle. Voit tutustua poismuuttoon liittyviin asioihin tästä. Vakuus on aina asuntokohtainen.

Asunnon vaihdon kriteerit

Asunnonvaihtoja myönnetään hakijan hakemuksen perusteella. Yleisimmät kriteerit asunnon vaihdon myöntämiselle ovat: vähintään yhden (1) vuoden yhtämittainen asuminen vanhassa huoneistossa, säännöllinen ja ajallaan suoritettu vuokranmaksu, vuokrarästejä ei saa olla, häiriötön asuminen, asunnon vaihdon tarpeellisuus ja hyvin pidetty nykyisen asunto ( isännöitsijä tarkistaa). Yhden vuoden yhtämittaisessa asumisessa voidaan joustaa, mikäli asuntoa halutaan vaihtaa esim. töiden siirtyessä toiselle paikkakunnalle tai muusta painavasta syystä. Ennen kuin vaihtoasuntoa tarjotaan, isännöitsijä tulee tarkistamaan nykyisen asuntosi kunnon. Mikäli nykyistä huoneistoasi on hoidettu huonosti, emme voi vaihtoasuntoa tarjota.

Asuntojen keskinäinen vaihto

Mikäli löydät asukkaistamme henkilön, jonka kanssa haluaisitte vaihtaa huoneistoja keskenänne, on vaihtoprosessi sama kuin tässä kuvattu. Kirjatkaa hakemukseenne (nettihakemuksessa viimeinen sivu ennen lähetystä, jossa on vapaata tekstikenttää, paperihakemuksessa lisätietoihin) mihin asuntoon haluatte vaihtaa ja kenen kanssa. Hakemuksenne käsitellään normaalin prosessin mukaisesti ja vuokraus on teihin tämän jälkeen yhteydessä.