Miksi KAS?

Harri Berglund: "Kunta-asuntojen kodissa saa asua rauhassa"
Yli 12 vuotta KAS asunnossa asunut Harri Berglund on saanut omien sanojensa mukaan elellä kodissaan rauhassa ilman pelkoa asunnon menemisestä alta.

Ilmailualan moniosaajaksi itsensä tituleeraava Harri Berglund muutti Salon Halikossa sijaitsevaan vuokrakotiinsa perheensä kanssa 12 vuotta sitten. Alue on Berglundin mielestä rauhallinen ja lapsiperheille sopiva.

- Tämä on puoliksi kaupunkia, puoliksi maaseutua. Täällä on kuitenkin koulut, kaupat ja pitseriat lähellä. Kouluunkin pääsee turvallista reittiä ilman suurten teiden ylityksiä, Berglund kuvailee asuinaluettaan.

Berglund asuu poikansa kanssa kolmiossa, suunnilleen 80-luvun alkupuolella rakennetussa kerrostalossa. Eläminen KAS asunnossa toimii huoltojen suhteen, eikä vuokranantaja puutu vuokralaisten toimiin liikaa.

- Yksityisissä vuokra-asunnoissa on aina se pelko, että omistaja haluaa realisoida asunnon ja myydä sen, jolloin vuokralainen voi joutua muuttamaan pois. Tällaisessa taloyhtiössä voi asua pitkään. Täällä ei tarvitse pelätä, meneekö asunto myyntiin tai tuleeko isoja muutoksia, Berglund korostaa.

Palvelu löytyy läheltä
Vahinkojen ja ongelmien sattuessa Berglundin taloyhtiössä isännöitsijä löytyy yllättävänkin läheltä. Kun kävelee rappuset alas, isännöitsijän toimisto löytyy saunan ja pesutuvan vierestä.

- Isännöitsijälle voi mennä suoraan kertomaan, jos jokin tilanne tulee. Aiemmin se on vaatinut enemmän vaivaa mennä puhumaan, mutta nyt tiedotuskynnys on matala, Berglund kiittelee.

Berglundilla ei ole juurikaan valittamista naapureiden suhteen, vaikka vaihtuvuus onkin ollut suurta.

- Itse olen varmaan pitkäaikaisin asukas tässä talossa. Pääsääntöisesti naapurit ovat mukavia ja asukas itsehän luo oman ilmapiirin ympäristöön, Berglund analysoi.

Vuokrien korotus karkotti asukkaita: "Nyt tilanne on parempi"
Muutama vuosi sitten KAS asuntojen vuokrat nousivat, mutta tilannetta on sittemmin paikkailtu. Berglund huomasi vuokrannousun vaikutuksen.

- Ihmisiä muutti silloin pois, kun heidän vuokranmaksukykynsä ylittyi. Mutta nyt vuokratasoa on jälleen laskettu ja asukkaitakin on taas enemmän. Taloissa pitää olla hyvä vuokrataso, muuten ihmiset äänestävät jaloillaan, Berglund huomauttaa.

Salon seudulla teollisuuden muutettua pois myös vuokra-asuntoja on tarjolla paljon.

- Kilpailu on kovaa, mutta laadulla, vuokratasolla ja palvelulla saadaan vuokralaisia Kunta-asunnoillekin, Berglund uskoo.